Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Unknown on line 0 voordelen in de kinderopvang - met je handjes

Baby- en kindergebaren kan prima worden ingezet naast Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Het is niet een methode ‘erbij’: de woorden krijgen een ‘ondertiteling’ van gebaren, waardoor kinderen deze eerder zullen oppikken.

Ook binnen een professionele kinderopvang-setting als het kinderdagverblijf of bij de gastouder, biedt het gebruik van baby- en kindergebaren veel voordelen.

  • Baby- en kindergebaren maakt een intensievere interactie met kinderen mogelijk; meer oogcontact, duidelijker articuleren en bewust omgaan met de woordkeuze.
  • Baby- en kindergebaren maakt een intensievere interactie met kinderen mogelijk; meer oogcontact, duidelijker articuleren en bewust omgaan met de woordkeuze.
  • Er is minder frustratie doordat de communicatie tussen pedagogisch medewerker / gastouder en kind helder is; zowel de volwassene als het kind hebben hier baat bij. Dit zorgt uiteindelijk voor meer rust op de groep.
  • Omdat het geheel soepeler verloopt (door efficiënte communicatie en minder frustratie) is er meer tijd beschikbaar voor ontwikkelingsgerichte activiteiten.
  • Baby- en kindergebaren stimuleert de taalontwikkeling; al snel gaan de kinderen de bijbehorende woordklanken maken bij de gebaren, waardoor ze zich eerder in gesproken taal kunnen uitdrukken. Kinderen krijgen over het algemeen bovendien een voorsprong in de taalontwikkeling.
  • Baby- en kindergebaren kan ook worden ingezet bij kinderen die moeite hebben met hun spraak- en taalontwikkeling. Door het gebruik van gebaren zijn deze kinderen makkelijker te begrijpen, en begrijpen ze zelf ook meer! Het biedt bovendien een “tussenstap” voor kinderen die in een groep niet goed, of zelfs helemaal niet durven te praten;
  • Baby- en kindergebaren biedt voordelen voor kinderen die twee- of meertalig opgevoed worden: de gebaren fungeren als “bruggetje” tussen de verschillende gesproken talen.
  • Het gebruik van Baby- en kindergebaren bevordert het zelfvertrouwen, doordat kinderen zich gehoord/gezien en begrepen voelen.
  • Baby- en kindergebaren op het kinderdagverblijf of bij de gastouder sluit mooi aan als ouders zelf ook al gebaren gebruiken met hun kind thuis; maar ook als er thuis niet met gebaren wordt gecommuniceerd, werkt deze methode uitstekend!