Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Unknown on line 0 gebarentaal (NGT) - met je handjes

Babygebaren gebruikt gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT): naast de gesproken woorden van het Nederlands, gebruik je alleen de gebaren van de belangrijkste woorden in je zin.

De methode Babygebaren is vergelijkbaar met het Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG). Ook hierbij wordt de zinsvolgorde van het Nederlands aangehouden. De  belangrijkste woorden ondersteun je met een gebaar.

Babygebaren gebruikt alleen díe gebaren uit de gebarentaal die van toepassing zijn op jonge kinderen.
Je hoeft dus niet een hele nieuwe taal te leren. 

Wel is het belangrijk om als ouder voldoende gebaren te kennen, zodat je je kindje telkens een beetje vóór kunt blijven. Op die manier leert het spelenderwijs nieuwe gebaren aan.

Door gebaren uit de NGT te gebruiken kan je kind ook communiceren met andere gebarentaalgebruikers in Nederland. Bovendien worden de gebaren ook gebruikt in veel kinderdagverblijven. Met de officiële gebaren kan je kindje (als je gebruik maakt van kinderopvang) zich ook daar makkelijker uitdrukken.

babygebaren gebarentaal

Veel mensen denken dat de Nederlandse Gebarentaal een letterlijke vertaling is van de gesproken taal. Ook wordt er vaak gedacht dat het een universele taal is, waarmee dove mensen uit de hele wereld kunnen communiceren.

Wil je weten hoe het echt zit met gebarentaal?

Beppie van den Bogaerde (Dovenstudies) geeft op de site Taalcanon uitleg over gebarentaal in het artikel Kun je alles zeggen in gebarentaal?