Dunstan babytaal leert je hoe je de vijf geluiden kunt herkennen zodat je je baby weer gerust kunt stellen.

Pasgeboren baby’s maken vanaf geboorte vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. Het in een vroeg stadium herkennen van de behoeften van een baby heeft grote voordelen voor ouders.

Wanneer je baby bijvoorbeeld honger heeft zal hij gaan zuigen. Wanneer hij aan de zuigreflex geluid toegevoegt ontstaat het ‘woord’ voor honger, Neh. De tong beweegt van boven naar beneden en veroorzaakt de N-klank. Dit zijn de eerste pogingen tot communicatie van je baby, nog voordat het echt tot huilen komt. Hoe eerder je het geluid herkent, hoe eerder je de baby kan voeden. Je kindje hoeft niet verder te huilen om zijn behoefte duidelijk te maken. Dat is fijn voor je baby en natuurlijk ook voor jou. Na een maand of drie, vier doven de reflexen, en daarmee de geluiden, langzaam uit en maken plaats voor bewuste communicatie van je baby.

In één avond kun je al de vijf huiltjes leren herkennen! Ideaal dus voor een ouderavond voor (aanstaande) ouders op het kinderdagverblijf.
Op dit moment kan er (o.a. vanwege de corona-maatregelen) helaas geen workshop Dunstan babytaal worden ingepland. Overwegen jullie om hier in de toekomst iets mee te doen, neem dan contact met me op voor de mogelijkheden.