De naam van metjehandjes slaat in eerste instantie op het communiceren door middel van gebaren, dus: met je handjes zeggen wat je mondje nog niet kan. Dit kan al als je kindje ongeveer 6 maanden is.
Maar wist je dat ook heel jonge baby’s al (onbewust) communiceren met hun handjes?

 

 

 

Deze ‘handjestaal’ is een onderdeel van de lichaamstaal van je baby en geeft aan hoe hij of zij zich voelt. Dit gebeurt geheel onbewust, het is dus niet zo dat de baby denkt: ‘als ik mijn handje zo houd, weet jij wel wat ik bedoel’.

Maar het is prachtig dat de natuur het zo heeft geregeld,
en daarom zou het een gemiste kans zijn als je vergeet hiernaar te kijken.

Want door hier goed op te letten, kun je zien hoe je baby zich voelt en daardoor makkelijker inspelen op zijn behoeften

Elke houding van de handjes heeft een eigen betekenis:

de vingertjes liggen losjes om de duim of het handje is ontspannen open: dit is vaak het geval als je baby slaapt of ligt te rusten. Je kunt ervan uit gaan dat je baby ontspannen is.

de vingertjes zijn ontspannen en gespreid: je baby reikt naar een voorwerp / speeltje of naar een persoon. Dit zie je vaak als je baby de eigen handjes heeft ‘ontdekt’.

het handje is ontspannen, duim en wijsvinger zijn geopend: je baby wacht af wat er gaat gebeuren en kijkt om zich heen. Hij neemt waarschijnlijk zijn omgeving in zich op en luistert naar de geluiden om hem heen. En mooi moment om even contact te maken of zelfs een klein spelletje.

het handje is gespannen, de vingertjes zijn gestrekt en gespreid: je baby is ergens van geschrokken. Dit kan een geluid zijn of bijvoorbeeld als hij te plotseling wordt opgepakt. Ook kan het komen doordat er veel dingen snel achter elkaar gebeuren. Hierbij is het belangrijk om zachtjes contact te maken of zachtjes te praten om hem of haar gerust te stellen.

het handje is gespannen, het duimpje zit in het vuistje: je baby is gespannen, heeft ergens pijn (bijv. krampjes) of is zich aan het inspannen. Hij of zij sluit zich eventjes helemaal af van de omgeving. Soms drukt je baby zelfs zijn nageltjes helemaal in de handpalm: dan is hij meestal echt boos. Kijk hierbij goed naar wat er met je baby aan de hand is. Zacht contact maken kan je baby weer laten ontspannen.

de baby houdt zijn vuistje tegen zijn hoofd en kijkt hierbij weg: vaak is je baby dan moe. Zorg voor zo min mogelijk prikkels en leg je baby in zijn bedje.

‘fladderende’ bewegingen met de handjes bij pasgeboren baby’s: dit heeft niet echt met lichaamstaal te maken, maar kan een lichamelijke reactie op een te lage bloedsuikerspiegel. Als dit na de voeding niet bijtrekt, neem dan contact op met kraamhulp of huisarts.

‘wapperende’ of draaiende handjes bij iets oudere baby’s: je baby is ergens enthousiast over of heeft ergens zin in. Sommige baby’s doen dit bijv. als  ze weten dat er een flesje of fruithapje aan komt, of als ze de kinderwagen zien en lekker naar buiten gaan. Oudere baby’s doen dit soms ook als ze zien dat andere kinderen in de buurt plezier maken: het liefst zouden ze mee willen doen!