Als je baby ongeveer 6 maanden is, gaat hij op een steeds bewustere manier met je communiceren. Nog niet met gesproken woorden, want zo ver is de motoriek van zijn mondje nog niet. Door babygebaren te gebruiken kan je kindje veel eerder aangeven wat hij nodig heeft en wat hem bezig houdt. En hij begrijpt jou ook eerder!

Als je babygebaren gebruikt, wordt de communicatie met je kindje makkelijker én leuker!

De meeste kinderen beginnen pas tussen één en anderhalf jaar hun eerste woordjes te zeggen.
Echter, ze zijn verstandelijk al veel eerder (vanaf 6 á 9 maanden) in staat om te communiceren. Dan zijn de hersenfuncties zodanig ontwikkeld dat kinderen zich bewust zijn van hun omgeving.  Ze kunnen dan beter hun aandacht sturen en vasthouden. Kinderen leren op deze leeftijd ook al associëren: verbanden leggen. Ze kunnen de woorden die ze horen koppelen aan de dingen die ze zien en meemaken.

Vanaf deze leeftijd willen kinderen de wereld om hen heen graag met jou delen,
en aangeven wat ze nodig hebben.
Frustrerend voor jou én je kindje als dat nog niet helemaal lukt! 

Want de fijne motoriek van de spraak is op deze leeftijd nog niet zo goed ontwikkeld:  woordjes (duidelijk) zeggen is dan nog heel moeilijk. Je herkent het waarschijnlijk wel: je kindje zegt /koe/: ziet hij dan een ‘koe’ in een boekje? Of wil hij nog een ‘boekje’ lezen? Of  wil hij misschien een ‘koekje”? Soms moet je echt raden wat je kindje bedoelt. De grove motoriek van de handen ontwikkelt zich veel eerder, zodat kinderen zich wel al door middel van gebaren kunnen uitdrukken.

Als je bij de gesproken taal dus de bijbehorende gebaren (uit de Nederlandse Gebarentaal) gebruikt, leert je kindje het verband te leggen tussen de wereld om zich heen, de gesproken woorden en de gebaren. Het is niet nodig om de hele Gebarentaal te leren: spelenderwijs gebruik je – naast de gesproken taal – één of meerdere gebaren in je zinnen.

Je zult zien hoe makkelijk dat gaat, en vooral: hoe leuk het is om met gebaren te communiceren!

babygebaren bal gebaar