verband tussen taalontwikkeling en kiekeboe spelen

Kiekeboe spelen met je kindje: het zorgt gegarandeerd voor veel plezier!
Maar wist je dat dit simpele spelletje ook  heel goed is voor de taalontwikkeling van je baby?

Dreumesjes zijn niet voor niets gek op kiekeboe spelen. Als je kindje ongeveer 8 á 10 maanden oud is, gebeurt er iets bijzonders in het hoofdje: je kindje ontwikkelt de zogenaamde ‘objectpermanentie’. Dit komt er op neer dat je kindje hierdoor begrijpt dat iets dat uit het zicht is, nog steeds bestaat. Hiervóór was het zo dat een voorwerp dat uit het zicht was, voor je kindje ook echt ‘weg’ was: in het hoofdje van je baby was dit echt van de aardbodem verdwenen. Zie je het? Dan bestaat het. Zie je het niet? Dan bestaat het ook niet. Een heel mooi trucje. Dit geldt niet alleen voor voorwerpen, maar ook voor personen. Je kindje heeft er dus nog niet echt last van als je even de kamer uitloopt.

Beetje bij beetje slaat je kindje beelden van voorwerpen, maar ook van personen, op in zijn geheugen. Je baby begint te snappen dat als iets uit het zicht is, het nog steeds bestaat. Deze mijlpaal noemen we dus ‘object-permanentie’, ontdekt door ontwikkelingspsycholoog Jean Piaget (die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen) Je kunt testen of je kindje dit al heeft ontwikkeld door bijvoorbeeld een speeltje onder een dekentje te leggen. Je kindje ziet dat je dit doet. Als hij of zij hiernaar onder het dekentje gaat zoeken naar het speeltje, weet je dat de mijlpaal is bereikt. Gaat je kindje niet op zoek, dan is de mijlpaal van objectpermanentie nog niet bereikt.

Ook wanneer je kindje bijvoorbeeld in de kinderstoel zit en een speeltje laat vallen, kun je bekijken hoever hij is in zijn ontwikkeling: reikt hij naar zijn speeltje (ook al ligt dat uit het zicht)? Dan beseft hij dat het voorwerp nog bestaat en is objectpermanentie ontwikkeld. Heeft hij geen aandacht meer voor het speeltje, dan heeft hij waarschijnlijk nog geen besef hiervan.

In onderstaand filmpje (helaas een beetje gedateerd maar nog steeds van toepassing) wordt dit duidelijk uitgelegd:

Objectpermanentie heeft ook een nadeel (zo lijkt het): je baby heeft het nu bewust in de gaten dat je niet meer in zijn buurt bent. Dit zorgt vaak voor de nodige onrust en soms zelfs voor een beetje paniek. Want hoewel hij door heeft dat je er niet meer bent, weet hij nog niet helemaal of je ook weer terug komt.

Een spelletje als kiekeboe kan je kindje helpen bij het ontdekken van objectpermanentie (en is natuurlijk ook gewoon leuk om te doen!). Je kindje leert hierdoor dat voorwerpen en personen nog steeds bestaan, ook als je ze niet meer ziet. Door kiekeboe te spelen, leert hij bovendien dat je ook altijd weer terugkomt: “kiekeboe!” 

Maar wat is nu het verband tussen kiekeboe spelen en de taalontwikkeling van je dreumes?
Objectpermanentie is een belangrijke stap voor de taalontwikkeling. Zonder objectpermanentie kan je kindje niet communiceren over voorwerpen die hij niet ziet, hoort, voelt of ruikt. In zijn beleving bestaat het dan gewoon niet meer. Als een kind bijvoorbeeld telkens nadat het een bal heeft gezien, vergeten is dat er een bal bestaat, dan is het moeilijk om het woord ‘bal’ aan te leren. Dus een eenvoudig (maar leuk!) spelletje als kiekeboe zorgt ervoor dat je kindje echte woordjes kan gaan leren.

  

De eerste woordjes die kinderen aanleren zijn meestal geen zelfstandig naamwoorden (de bal, de appel, het koekje) maar meestal woordjes die voortbouwen op het besef van objectpermanentie. Zo kan voor alle dingen die je ziet, de woordjes ‘die’, ‘dit’, ‘deze’, ‘daar’ of ‘dees’ worden gebruikt. Voor alles wat je niet meer ziet zijn ‘weg’ en ‘op’ heel goed bruikbaar.

Zit je kindje in deze fase, dan kan hij of zij waarschijnlijk geen genoeg krijgen van een kartonnen doos (met een opening in het losse deksel) en blokjes. Eerste alles er in (“die, dees, die”), dan is alles ‘weg” of “op” en als je de deksel er af haalt: daar is alles weer!

 

 

 

 

kiekeboe spelen en taalontwikkeling: wat is het verband?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *