Baby’s huilen. Punt. Dat is nu eenmaal een feit en daar is dus geen discussie over.
Waar wel verschillende ideeën over zijn (zowel onder ouders als onder professionals), is of je je baby moet laten huilen als hij niet in slaap kan komen of dat je hem beter kunt troosten.
Zorgt ‘teveel’ troosten ervoor dat je baby verwend raakt?

Verschillende deskundigen spreken elkaar tegen. In de conceptrichtlijnen van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) staat dat JGZ-professionals, zoals consultatiebureauverpleegkundigen, jeugdartsen en pedagogen, ouders zouden moeten adviseren om baby’s die niet doorslapen, langere tijd alleen te laten huilen.


Veel stress

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is fel tegen deze richtlijn: “Een kind dat alleen gelaten wordt, heeft veel stress”. Uit verschillende onderzoeken is inmiddels duidelijk dat stress bij jonge baby’s schadelijk is voor de ontwikkeling omdat het zorgt voor verhoogde cortisol-waardes in de hersenen. Dit laatste is meetbaar bij jonge baby’s die alleen huilend in slaap vallen en is zelfs als de baby weer rustig is nog verhoogd. Verhoogde cortisol-waardes zorgen ervoor dat de ontwikkeling en groei van de hersenen achterblijft.

Bovendien leren kinderen die alleen huilend in slaap vallen dat ze op zich zelf zijn aangewezen. Ze leren hierbij dat ze niet kunnen vertrouwen op hun ouders of andere verzorgers. Dit zorgt voor ‘onveilige hechting’. Ook later, als ze vriendschappen of zelfs relaties aangaan, blijft de onbewuste gedachte: “Ik kan niemand echt vertrouwen, ik moet het alleen doen”.
Kinderen die -zoals dat heet- ‘veilig gehecht’ zijn (die voldoende geborgenheid, lichamelijk contact en troost hebben gekregen) hebben meer zelfvertrouwen en stappen later zelfverzekerder de wereld in.


Laten huilen om sneller in slaap te vallen

Vorig jaar was er echter een Australisch onderzoek met de conclusie: een baby laten huilen is niet schadelijk. Het bleek dat baby’s sneller in slaap vielen als ze zich alleen in bed in slaap huilden. De ouders kregen de opdracht om telkens een beetje later te reageren op het huilen van hun baby, zodat de kinderen er aan zouden wennen dat er niet direct op hun gehuil werd gereageerd.

Een mooi resultaat, zo lijkt het, dit zal veel jonge ouders die uitgeput zijn van slapeloze nachten aanspreken. De resultaten zeggen echter alleen iets over de duur van de het huilen en de rust die ouders beleven. Het onderzoek zegt echter niks over hoe stressvol dit voor de baby’s moet zijn geweest. Bovendien is dit onderzoek uitgevoerd bij baby’s tussen de 6 en 16 maanden. En daar zit nou net het grote verschil.

Jonge baby’s (jonger dan 6 maanden) zijn eigenlijk nog helemaal niet ‘klaar’ voor de echte wereld. In de baarmoeder werd aan al hun behoeften voorzien: het was er lekker warm, er was voldoende voeding, geluiden van buitenaf werden enigszins gedempt en de baby hoorde altijd het geruststellende geklop van het hart van mama. Allemaal voorwaarden om zo optimaal mogelijk te groeien en ontwikkelen. Ook als ze eenmaal zijn geboren, moeten baby’s nog veel groei en ontwikkeling doormaken, daarom is het belangrijk zo goed mogelijk tegemoet te komen aan hun behoefte. Het gedrag van baby’s op deze jonge leeftijd wordt helemaal gestuurd op basis van deze behoeftes, er is nog geen sprake van ‘zelfregulering’: het huilen wordt niet bewust ‘ingezet’  om jouw aandacht te krijgen (en ook zeker niet om jouw dwars te zitten!). Er kan dus op deze jonge leeftijd ook nog geen sprake zijn van het verwennen van je kindje.


Huilen is communicatie

Baby’s kunnen nog niet met woorden aangeven wat er aan de hand is. Het enige middel wat ze kunnen ‘inzetten’ is huilen. Als een baby huilt wordt dit door zijn omgeving direct beschouwd als iets onrustigs, iets wat eigenlijk zo snel mogelijk moet stoppen. Als je met een huilende baby in een wachtruimte bent, valt dit ook gelijk op: mensen worden wat onrustig, de moeder krijgt bemoedigende knikjes van de omstanders: “We snappen het allemaal, maar doe er iets aan”. En vooral voor de ouders kan een huilende baby voor stress zorgen. Zo heeft de natuur het ook bedoeld. De baby communiceert door te huilen, de ouders reageren hierop door aan de behoeftes van de baby tegemoet te komen. Het niet reageren op een huilende baby gaat dus tegen onze natuur in.

Vooral voor de ouders kan een huilende baby voor stress zorgen. Zo heeft de natuur het ook bedoeld. 

De baby communiceert door te
huilen, de ouders reageren hierop door aan de behoeftes van de baby tegemoet te komen.

Het is soms lastig om er achter te komen wat de reden is van het huilen van je baby. Het helpt om direct te reageren op de eerste huil-geluiden die hij of zij maakt. Zo kun je (door gebruik te maken van Dunstan babytaal) eerder horen welke behoefte je kindje heeft, en weet je ook wat je aan kunt doen. Je geeft je kindje dan –ook als je niet direct een oplossing weet- de boodschap mee: ik ben er voor je, ik ga kijken hoe ik je kan helpen. Als je langer wacht met reageren, voelt je kindje zich letterlijk niet gehoord en zal het harder gaan huilen en zich moeilijker laten troosten. Kom er dan nog maar eens achter wat er aan de hand is…


Maar wat als je écht uitgeput bent van die slapeloze nachten?

Het hebben van een baby kan veel energie van je vragen. Helemaal als je een baby hebt die veel huilt. Het is altijd belangrijk om dit bij het Consultatiebureau te bespreken, ook om een eventuele medische oorzaak uit te sluiten. Maar sommige baby’s huilen nou eenmaal meer. Dan kan het moeilijk zijn om rustig te blijven en met aandacht op je kindje te reageren. Zorg dan dat je je zorgen met iemand kunt delen. Kan je partner de nachten voor zijn rekening nemen? Is er iemand in je omgeving die een middagje kan oppassen zodat je even goed kunt slapen? Geef jezelf en je baby in elk geval de rust en ruimte en besef dat het huilen tijdelijk is en uiteindelijk minder zal worden.

 

jonge baby’s: troosten of liever laten huilen?