achtergrond

Al ver voordat je kindje kan praten, probeert hij met je te communiceren. In eerste instantie doet hij dit voornamelijk door te huilen. Maar al heel snel komen de eerste lachjes en geluiden. Je kindje ontdekt ook al heel snel dat hij met zijn handjes iets duidelijk kan maken, helemaal als je hier goed op reageert. 

Baby’s zijn vanaf ongeveer 6 maanden cognitief (verstandelijk) namelijk al prima in staat om te communiceren: rond die leeftijd zijn ze zich steeds meer bewust van hun omgeving en zijn ze in staat om hun aandacht wat beter te sturen en langer vast te houden. Ze willen dan graag de wereld om hen heen met jou delen en aangeven wat ze nodig hebben.

Zwaaien, klappen en wijzen
De mondmotoriek is rond die leeftijd nog lang niet voldoende ontwikkeld om door middel van gesproken woorden te communiceren. Vanaf een maand of zes kan je kindje zijn handjes echter al veel beter aansturen. Hij begrijpt dan dat zwaaien betekent dat je weggaat (bijvoorbeeld “dag mama” als mama naar haar werk gaat), en kan dit dan ook zelf doen. In de handjes klappen bij een liedje (of gewoon uit blijdschap) lukt nu ook, hoewel de aansturing van beide handjes tegelijk  best wel even oefening vraagt. Iets later leert hij dat hij ook iets kan aanwijzen om iets duidelijk te maken. Hiermee laat hij merken dat hij iets ziet, en wil hij graag dat jij het ook ziet. Bijvoorbeeld een vogel in de tuin, of een vliegtuig. Of soms zoiets kleins als een spinnetje of een pluisje. Maar hij kan ook wijzen naar iets wat hij graag wil hebben, omdat hij er niet bij kan, bijvoorbeeld een boekje of zijn knuffeltje. Je kindje probeert dan door middel van wijzen ervoor te zorgen dat jij het aan hem zal (terug) geven. 

babyhandje

Op het moment dat je kindje snapt dat hij zelf ook zijn handjes kan gebruiken om iets duidelijk te maken, is dit een grote stap in zijn taalontwikkeling. Want hoewel het hier nog niet gaat om gesproken taal, je kindje gebruikt een middel (in dit geval gebaren) om contact te maken en om te communiceren.

Hoe help je je kindje bij deze eerste gebaren?

• Zing veel liedjes, want baby’s zijn dol op muziek, versjes en deuntjes! Zorg dan vooral dat je liedjes zingt waar je makkelijk bij kan gebaren. Met je kindje op schoot zitten en bijvoorbeeld het liedje “In de maneschijn” zingen! Je kunt de handjes van je kind dan vasthouden en samen de gebaren maken.

• Doe samen met je kind spelletjes waarbij je je handen gebruikt: bijvoorbeeld “kiekeboe” spelen, of elkaar kriebelen als een spinnetje!spinnetje

• Reageer positief als je kindje een gebaar maakt, ook als het nog niet helemaal goed wordt uitgevoerd! Zeg:” jaaa goed zo!” en herhaal het woord en het gebaar op de juiste manier.

Als ze dit trucje eenmaal door hebben, zullen ze het al gauw steeds meer gaan gebruiken, helemaal wanneer je hier goed op reageert!

 

de eerste gebaren: zwaaien, klappen en wijzen